For Bo Bach Boddum stod valget mellem at droppe det hele eller gå all in

Med målet om skabe et retursystem for forsendelsesemballage og dermed skabe et fundamant for e-handlen uden brug af engangsemballager, er RE-ZIP på en rejse, der ikke altid er lige nem. Vi har haft en snak med iværksætteren Bo Bach Boddum, der de seneste fem år har knoklet for at realisere drømmen om en ansvarlig måde at sende pakker på.

Skrevet af: Nicolai Christian Petersen
12 okt 2022

De hurtige om iværksætteren

  • Virksomhedens fulde navn: RE-ZIP ApS
  • Hjemmeside: www.re-zip.com
  • Grundlagt (måned, år): september 2017
  • Produkttype: Cirkulær emballage til E-handlen
  • Antal medarbejdere: 12
  • Vigtigste grundværdier: Reuse before recycle – genbrug før genanvendelse
  • Virksomhedens overordnet mål: Afskaffe brugen af engangsemballage i e-handlen
     

Idéen om at skabe et alternativ til pakker og poser, der blot blev smidt ud efter brug, blev skabt tilbage i 2017. Her havde founder af RE-ZIP Bo Bech Boddum læst en artikel om, at de traditionelle røde postkasser stod tomme, og han tænkte, at der måtte være nye og anderledes anvendelsesmetoder til dem. Og med et tydeligt bevis på hvad den fremadstormende og dominerende onlinehandel gjorde ved papcontainerne, besluttede Bo at gøre noget ved problemet.

“Hvis man derimod udviklede en effektiv returproces samt et fuldt sortiment af poser og kasser, der alle kunne foldes sammen så de passede i sprækken på en postkasse, så havde man et koncept, der understøttede det egentlige behov.” fortæller Bo.
 
Efter idéen blev født, gik der et år med forskellige løsningsforslag, der passede til forretningsidéen, og hvordan man kunne sikre et patent, der kunne skabe forvisning om, at den forholdsvist store investering det krævede ville bære frugt. Derudover brugte Bo også sit netværk på at skabe en holdbar forretningsmodel;

“Sideløbende fik jeg hjælp fra venner og bekendte til at se på, hvordan forretningsmodellen skulle se ud, og hvordan vi gjorde cirkulær emballage billig for webshops.”

 

Bo blev konfronteret med det velkendte dilemma: Alt eller intet

Selvom idéen til RE-ZIP havde fået ben at gå på efter blot et år, så stod Bo og hans samarbejdspartnere ved en skillevej. Med et fuldtidsarbejde ved siden af, betød det at aftener og weekender var tilegnet RE-ZIP. Men det betød samtidig, at potentielle samarbejdspartnere holdte fri, og det medførte, at der var rigtig meget snak og ikke nok handling for Bo: “Resultatet var, at vi snakkede og planlagde en helt masse, men fik aldrig rigtig udrettet noget. Efter nogle frustrerende måneder, stod valget mellem at droppe det, eller gå all in.”

Bo Bach Boddum har siden 2017 arbejdet med RE-ZIP både med op- og nedture

Derfor trives jeg som iværksætter med usikkerhed, hårdt arbejde samt op og nedturene som alt sammen gør, at jeg er topmotiveret og holder fokus.

Bo Bach Boddum

Efter en nødvendig tur i tænkeboksen stod det relativt klart for Bo at gå all in, var den eneste rigtige vej at gå. Så efter at havde sagt sit job op som projektleder, begyndte arbejdet med at sætte emballagen i produktion og skabe en software, der muliggjorde, at kunderne rent faktisk havde lyst til at levere emballagen tilbage efter brug. Og som Bo selv fortæller det, så “gik jeg fra dør til dør, for at få nogle til at teste det nye koncept.”
 
Yderligere et år skulle der gå, før produktet og forretningsidéen var valideret, herefter blev RE-ZIP nødt til at skalere og indhente investeringer og relevante kompetencer, de ikke selv var i besiddelse af. Skæbnen ville det sådan, at den helt rigtige person meldte sig på banen, købte sig ind på idéen og kunne bidrage med kompetencer og et netværk, som var afgørende for, at de kunne tage skridtet videre.

“Derfra gik det stærkt med at bygge et hold, få investorer på plads og sikre en stærk bestyrelse.”

 

Familien kommer først - lige meget hvad!

Bo har altid været typen, der har haft mange jern i ilden og kørt forskellige projekter sideløbende med sit fuldtidsarbejde. Det relativt lange tilløb til en fuldtidstilværelse som iværksætter, skyldtes, for Bo, at han ønskede et økonomisk fundament, så han kunne forsvare at opgive sit fuldtidsarbejde over for sin familie:

“Takket være tidligere vellykkede projekter, som jeg havde drevet ved siden af arbejdet, og et moderat personligt forbrug, kunne jeg sikre at familien ikke skulle lide på grund af min satsning. Familien betyder også at jeg ikke arbejder 60 timer om ugen, måske en gang imellem… men familien kommer først, lige meget hvad!”
 
Udover at prioritere sin familie frem for alt andet, så prioriterer og værdsætter Bo også alsidigheden i det at være iværksætter. At det som udgangspunkt er svært, eller tæt på umuligt at revolutionere den måde, vi bruger emballage i pakkeposten på, giver kun Bo mere blod på tanden. Og Bo fortæller, at det netop er derfor, at han trives i livet som iværksætter:

“Derfor trives jeg som iværksætter med usikkerhed, hårdt arbejde samt op og nedturene som alt sammen gør, at jeg er topmotiveret og holder fokus.”
 
Med visionen om at stoppe brugen af engangsemballage i e-handel har Bo og RE-ZIP så sandelig en del arbejde forud. Men med Bos ukuelige vilje til at lykkes, kan vi ikke vente med at følge med på sidelinjen og nyde at Bo, før eller siden, nok skal nå i mål.