Sustainable WAIR giver gammelt tøj nyt liv ved at lave det om til sneakers

Konceptet WAIR har til formål at bekæmpe tekstilaffald. Det gør de ved at upcycle kasserede jeans og arbejdstøj om til bæredygtige sneakers. Som et af de første brands, har de formået at gøre produktionen skalerbar.

Skrevet af: Zeinab Asem
19 okt 2021

WAIR’s historie og rejse

Vi har haft en snak med Lili og resten af WAIR, hvor vi har spurgt lidt ind til, hvordan de er opstået og hvad de generelt har planer om. 

Bagved konceptet WAIR står tre co-founders, som er Lili Dreyer, Emma Hjortdal og Linda Egtved Olesen. Ved deres side står en masse frivillige, der er deltidsansat og som brænder for at gøre en bæredygtig forskel. 

Til dagligt bor WAIR hos Copenhagen School of Entrepreneurship, hvor de deler kontor sammen med en masse andre seje start-ups. Her har de nogle dygtige vejledere, der guider dem rundt i iværksætter-verdenen. 

Ideen om WAIR opstod, da Lili var studerende på Brunel University i London, hvor hun studerede Sustainability, Entrepreneurship og Design. Det var her, at hun rigtig fik lov til at dykke dybt ned i problemstillingen om tekstilaffald. I hendes uddannelsestid fik hun også lov til at deltage i forskellige konkurrencer, hvor der var fokus på, hvordan man kan gøre tekstil upcycling skalerbart. Konkurrencerne førte til, at de fik produceret deres første prototype og samtidig gik Lili videre med problemstillingen og fik skrevet speciale om mulighederne for skalerbar tekstil-upcycling. Det var her, at WAIR rigtig gik i gang. 

Dog har ideen om upcyclede sneakers altid eksisteret hos Lili. Der har både været et behov og passion for upcyclede sneakers. For Lili’s vedkommende har jagten efter de bæredygtige sneakers været umulig, hvorfor ideen om WAIR blandt andet opstod. Her så hun et behov for, at der skulle eksistere et brand, der både kan tilbyde flotte, men samtidig bæredygtige sneakers, som samtidig heller ikke kostet en formue. Her fortæller hun: 

Lige siden jeg fik min første symaskine, har jeg syet nye beklædningsgenstande ud af kasseret tøj og overskudsstof - hvilket har gjort mig helt bidt af upcycling.

De to co-founders, Linda og Emma, kom egentlig først ind i billedet i starten af 2020, hvor Lili havde lanceret den første crowdfunding kampagne. Linda er uddannet bæredygtig sneaker designer og var derfor helt vild med ideen om at kunne få lov til at fordybe sig i sko og dermed være med til at skabe bæredygtige sneakers. Emma har skrevet speciale i upcycling af tekstilaffald og kunne derfor ikke få armene ned, da hun fik mulighed for at være med til selv at upcycle store mængder af kasserede tekstiler i branchen. 

Som fællesnævner, ser de alle tre ideen bag WAIR som en banebrydende ide, der på længere sigt kan være med til at ændre hele modebranchen. 

WAIR vil bekæmpe tekstilaffald 

Vi har spurgt ind til, hvad motivationen er for at starte et brand som WAIR. 

Her besvarer Lili, at motivationen kommer fra, at de er vidner til et kæmpe problem, som netop er tekstilaffald. Her handler det for dem om at gøre brug af den mulighed, der hedder at gøre brug af tekstil ressourcerne og dermed producere skalerbar upcycling. Her fortæller Lili: 

At se bjerge med tekstilaffald var en kæmpe øjenåbner for os alle tre - især når det går op for en, hvor mange værdifulde ressourcer, der bliver spildt.

Lili understreger, at de samtidig kunne se de store muligheder i at upcycle disse materialer og dermed lave nye produkter bestående af tekstilaffald. Her fortæller Lili også, at: 

Det føltes bare som den mest oplagte idé! Og det føles næsten som et kald for os alle tre at finde en løsning på dette globale problem. Vi synes alle tre, at upcycling er helt genialt, men det er ikke en udbredt løsning, da det ikke passer ind i de eksisterende masse-produktionsmetoder. 

Lili og hendes team har derfor været ude i marken for at lave noget research på området. Her har de blandt andet interviewet nogle upcycling virksomheder med henblik på at blive klogere på, hvordan de gjorde. Det var også her, at spørgsmålet “Hvad nu hvis vi kunne gøre tekstil upcycling skalerbar” meldte sin ankomst, fortæller Lili. Netop fordi, at denne løsning ikke eksisteret. 

WAIR har rødder i bæredygtighed

Konceptet WAIR er baseret på bæredygtighed. Her fortæller Lili, at de tit taler om, at de giver nyt liv til kasserede tekstiler ved at genskabe dem til upcyclede sneakers. Dog pointerer Lili, at det ikke kun er i input materialet, at der er blevet taget hensyn til bæredygtighed. Her understreger Lili, at: 

I selve designfasen har vi gjort vores bedste for, at vores sneakers har så lille en miljøpåvirkning som muligt i alle faserne af deres livscyklus. 

Hos WAIR forsøger man altså at tage hensyn til bæredygtighed i alle arbejdsprocesser, når de skal producere deres produkt. Her fortsætter Lilli og fortæller: 

Derfor har vi dekonstrueret vores produkt ned til mindste komponent - og minimeret brugen af forskellige materialer, f.eks. ved ikke at bruge metal snørehuller og plastik såle. Vi har valgt at designe skoene på denne måde, for at de kan recirkuleres efter brug - og vi kan derfor også tage skoene tilbage, efter de ikke kan bruges mere

Sålerne på WAIR’s sko er lavet af 70% genanvendt naturgummi og 30% ny naturgummi. Snørebåndene er lavet af 100% genanvendt bomuld og deres indersåler er lavet af et naturmateriale. Hertil er overdelen på skoene lavet af kasserede tekstiler, der stadig har en stor værdi, ellers ville de blive kasseret eller forbrændes. Her pointerer Lili: 

Ved at give dem et nyt liv, redder vi tekstilerne fra forbrænding og minimerer samtidig brugen af nyproducerede materialer i vores produkter. 

I selve produktionen vægter WAIR også social bæredygtighed, hvor Lili understreger, at det er ligeså vigtigt at tage ansvar for. Her fortæller hun: 

Derfor har vi også valgt at holde produktionen så lokal som muligt. Vores materialer kommer hhv. fra Danmark, Italien og Portugal og vores producent er en familieejet virksomhed. 

For Lili er det en selvfølgelighed at være bæredygtig iværksætter

Vi har spurgt Lili og hendes team, hvorfor valget lå på at blive bæredygtig iværksætter og ikke noget andet, hvor hun svarer: 

Vi har alle tre haft forskellige veje til der hvor vi er nu, men fællesnævneren har været vores passion for bæredygtighed og vores ønske om at bekæmpe tekstilaffald og skabe en mere bæredygtig modeindustri. 

Her understreger hun også, at selve det at arbejde med bæredygtighed ikke føltes som et valg for hendes vedkommende, men nærmere en selvfølgelighed. Lili lægger heller ikke skjul på, at det at være iværksætter er hårdt, men det er noget som Lili og hendes team er glade for. Hun fortæller, at det bedste ved at være iværksætter nok er, at: 

Der er en virkelig stor glæde og tilfredshed ved at arbejde med at udvikle en bæredygtig start-up. Det at kunne give folk et bæredygtigt alternativ til andre produkter på markedet og at se brugte jeans blive forvandlet til et par helt nye sko, er den vildeste oplevelse og er det hele værd!

Det at alle tre partnere brænder for bæredygtighed, har også gjort det vigtigt for dem at være dem, der tager de endelige beslutninger og både er med til at trykke på ‘start’ og ‘stop’ knapperne, lyder det fra Lili. Her understreger Lili også, at: 

De muligheder har man ikke nødvendigvis som ordinært ansat så det gør også noget stort for vores indre klima kæmpere. 

Som iværksætter er det naturligt, at der følger en del udfordringer og svære situationer med. Lili fortæller, at en af de sværeste situationer for hende som iværksætter, nok er når hun skal sige farvel til team medlemmer eller at skulle fortælle hendes kunder, at deres sko er forsinkede. Hun indrømmer, at det er situationer som man helst vil undgå, men samtidig fortæller hun også, at det er noget man bare skal igennem. 

I begge situationer, har vi lært, at noget af det vigtigste er at få kommunikeret på den bedst mulige måde - hellere for meget end for lidt.

Her forklarer Lili også, at dengang deres sko i crowdfunding kampagnen eksempelvis var forsinkede, kunne de godt være tilbageholdende med at skrive til deres kunder, hvis der ikke var nogle gode nyheder at levere. Her fortæller Lili, at de hurtigt lærte, at det var vigtigere at holde kunden opdateret, så de ikke følte, at de blev glemt. 

Det har vi helt sikkert implementeret i den nuværende made-to-order produktionsrunde som desværre også har været forsinket. Det er simpelthen så frustrerende fordi man ingenting selv kan gøre, men blot vente, det er helt klart noget af det værste.

WAIR drømmer om at gøre tekstil-upcycling skalerbar  

Når vi har spurgt Lili, hvad den helt store drøm er for WAIR og dermed hvor de ser sig selv om 10 år, så svarer Lili: 

Vores store drøm er at kunne sikre, at så store mængder tekstilaffald som muligt kan få et nyt liv. Den måde vi sikrer det på, er ved at gøre tekstil-upcycling skalerbar. 

Om 10 år er WAIR en virksomhed, der gør en positiv forskel dagligt ved at redde kasserede tekstiler og upcycle dem til produkter, der gør folk glade. Her nævner Lili også: 

Der sker virkelig meget indenfor tekstilaffald området på nuværende tidspunkt, og vi vil være med til at sørge for, at upcycling ikke bliver overset som løsning til de store mængder tekstilaffald. 

Lili har været med til at starte et netværk for tekstil ‘remake’ virksomheder i Danmark og håber, at vi i fællesskab kan løse de udfordringer, der står i vejen for at gøre upcycling til en mere oplagt løsning for flere kasserede tekstiler således, at værdien i disse kan vedligeholdes så længe som overhovedet muligt. 

Ved initiativer som dette og ved at blive ved med at innovere, håber vi, at vi har været med og stadig er med til at rykke på både forbrugere og virksomheder ift. at skabe en mere cirkulær modeindustri. 

Vi er stolte over at fortælle Lili’s iværksætterhistorie til resten af Danmark i håbet om at inspirere og give et skub til dem, der har en lille iværksætter gemt i sig.