Nextfood vil reducere CO2 udledningen med teknologisk grøntsagsdyrkning

Rasmus Bjerngaard og Hannes Lindal har med deres virksomhed Nextfood store ambitioner om at redde klimaet. De har lavet en løsning, der gør det muligt at dyrke friske næringsrige og pesticidfrie grøntsager året rundt på en klimavenlig måde.

Skrevet af: Sofie Holmsberg
17 nov 2020

De to stiftere vil ændre fødevareforsyningskæden radikalt og det gør de ved hjælp af en alternativ grøntsagsdyrkning kaldet vertical farming. Et landbrug, hvor grøntsager dyrkes indendørs i lag, og hvor vand og lys styres af teknologi. Løsningen sikrer forudsigelighed og fjerner de risici man ellers forbinder med at producere plantebaserede fødevarer. Det smarte er, at løsningen ikke kræver megen plads, men kan placeres lige der, hvor du skal bruge grøntsagerne, fx i køkkenet i din restaurant, cateringfirma, supermarked eller lokale farm. På den måde får du friske grøntsager og krydderurter med et meget lavt klimaaftryk. 

De to stiftere har arbejdet sammen og været venner i omkring 17 år, og har begge arbejdet med tech i endnu længere tid. De kombinerer deres teknologiske kunnen med ønsket om at bygge en virksomhed, der gør en forskel. Fødevareproduktion er en af de mest klimabelastende industrier, netop derfor beskæftiger de sig med at gøre produktion af grøntsager mere bæredygtigt. Og det er ikke småting denne type fødevareproduktion kan gøre for klimaet. Teknologien der anvendes i Nextfood sparer bl.a. 98 procent af det vand, der ellers normalt bruges i landbruget, bruger meget lidt plads, forurener ikke og giver også håb for biodiversiteten (som er under stort pres). Derudover kan deres vertikale landbrug fjerne madspild og emballage. 

Derudover har corona-krisen blot understreget behovet for at tænke anderledes, og gentænke nuværende måder at producere på: “Corona har gjort det tydeligt hvor skrøbeligt fødevareforsygningssystemet er og samtidig understreget behovet for sikker lokal produktion.” 

De to stiftere bag Nextfood har i den grad skabt en beundringsværdig virksomhed. Om at være grønne rollemodeller siger Rasmus Bjerngaard: “Vi håber at kunne inspirere andre til at gå forrest i at gøre noget ved klimakrisen. Vi har brug for radikale ændringer og det haster. Samtidig er det en stor forretningsmulighed. Danmark har et rigtig godt udgangspunkt for at skabe en stærk position indenfor ny fødevareteknologi, men sakker bagud pga. manglende risiko-appetit og investering i egen teknologiudvikling. Det håber jeg dygtige iværksættere kan hjælpe med at ændre.” 

Rasmus Bjerngaard og Hannes Lindal har store forventninger til fremtiden, men anerkender også at der endnu er mange udfordringer, der skal løses, før de er i mål. De vil skalere Nextfood internationalt og forbedre madkvalitet, sundhed, klima og biodiversitet rundt om i verden. Det kan både blive en rigtig god forretning og være med til at bekæmpe nogle af de værste klimasyndere.