Skrevet af: Margit Lind
22 jun 2020

Den bedste vaccine for samfundet er nu innovation og iværksætteri

Comeback til iværksættere med fokus på grønne forretningsmodeller

Comeback til iværksættere med fokus på grønne forretningsmodeller

I begyndelsen af maj blev mørke tal for nystiftelser af virksomheder offentliggjort. Coronakrisen har halveret antallet af nyetableringer, og krisen har ført til konkurser og fyringer og dermed øget behovet for iværksættere. Vi har i den grad behov for at genstarte iværksætteriet. 

Derfor vil et nyt samarbejde mellem Facebook, Odense Iværksætterservice og Dansk Iværksætter Forening sætte fokus på potentialet og mulighederne for iværksættere i en post-coronatid. Det sker den 16. - 22. november i den årlige store landsdækkende iværksætterfestival under navnet Global Entrepreneurship Week Danmark, som  afvikles for 13. gang. I år med fokus på grøn (gen)start og comeback til iværksættere.

“Iværksættere spiller en afgørende rolle i forhold til altid at udfordre det bestående og skabe ny positiv forandring i samfundet og det gælder også i forhold til bæredygtighed. Selvom meget andet er sat på hold under coronakrisen, er det nødvendigt at grønne løsninger og teknologier stadig udvikler sig. Derfor er det vigtigt, at vi alle bidrager til at få iværksætterne godt igang igen og til at få genstartet økonomien i det hele taget” siger Pia Tandrup, Country Director for Facebook i Danmark.     

”I en tid efter corona skal virksomhederne - store som små, nye som gamle - finde sig selv igen eller begynde på ny.  Og i denne genstart og opstart kan de lige så godt gøre det grønt og bæredygtigt” siger Peter Kofler, formand i Dansk Iværksætter Forening. ”Under coronakrisen har virksomheder skulle transformere sig hurtigere og tænke mere innovativt end nogensinde før og mange er lykkes med det – endda rigtig godt” tilføjer Peter Kofler. 

Når Global Entrepreneurship Week Denmark ruller iværksætterugen ud over hele landet, bliver det centrale i kampagnen netop de rollemodeller, som enten har trodset corona-krisen, alligevel etableret en ny virksomhed eller har gennemført en lynhurtig omstilling til markedet. Et eksempel herpå er Odense virksomheden Proxima Centauri ApS.

“Corona-krisen har heldigvis kun forsinket os lidt i udviklingen. Men Covid19 har understreget for os, hvad vi har vidst siden Sars og Svineinfluenzaen; der er en kæmpe sundhedsrisiko ved at sende levnedsmidler ud på en halv år lang rejse til Kina og tilbage igen” siger grundlægger og direktør Jan Pedersen, Proxima Centauri ApS. Iværksættervirksomheden lancerer snart en automatiseret løsning for opmåling af tarme til produktion af pølser, hvilket betyder, at fødevareindustrien I Europa undgår at sende tarme til Kina for en manuel opmåling, hvor arbejdskraften er billigere.  ”Vores løsning sparer samfundet for en belastning af miljøet, svarende til 4,2 millioner privatbiler om året, og vi undgår, at sende tarme fra 250 millioner svin, om året, frem og tilbage med containere til Kina” siger Jan Pedersen.

Odense vil være iværksætteriets grønne epicenter

I år rettes blikket særligt mod Odense og gør kommunen til epicenter for Global Entrepreneurship Week Denmark. Her vil det storslået åbningsarrangement løbe af stablen mandag den 16. november 2020 og ugen igennem tilbyder Odense Iværksætterservice i samarbejde med en række lokale/regionale partnere med ca. 20 arrangementer målrettet iværksættere på Fyn.

Odense Kommune har også oplevet en nedgang i antallet af nyetablerede virksomheder, og ser det som et oplagt tiltag i deres bæredygtige og grønne erhvervsstrategi at tage en større og mere aktiv rolle i årets udgave af Iværksætterugen.  

”Vi har brug for iværksættere, og vi har brug for, at der tænkes nyt og bæredygtigt. Derfor giver det rigtig god mening, at den landsdækkende iværksætteruge i år har fokus på grøn genstart. Vi skal have de grønne iværksættere til at spire i hele Danmark, og jeg er glad for, at Odense skal åbne festivalen, fordi vi har et enormt stærkt iværksættermiljø. Gennem iværksætteri kan vi sætte endnu mere blus på den vigtige, grønne dagsorden, og vi kan skabe bæredygtig vækst og grønne arbejdspladser,” siger borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel.

I Odense er de motiveret som aldrig før til at tage imod iværksætterne, som skaber fremtidens arbejdspladser og innovative løsninger på samfundets udfordringer. ”Vi vil gerne prioritere vores iværksættere i Odense Kommune, og det gør vi med mange forskellige tiltag bl.a. Iværksætter Odense-prisen. Prisen bliver uddelt i forbindelse med Odenses Iværksætterfestival, som finder sted i Global Entrepreneurship Week, og den er en hyldest til dem, der har ideerne, og som tør tage springet og føre dem ud i virkeligheden. Sidste års vinder er netop Proxima Centauri ApS. Et fantastisk eksempel på, at iværksætterne er vigtige brikker, når vi skal betale for fremtidens velfærd, og der er ingen tvivl om, at klimaet og den grønne omstilling bare venter på gode idéer og koncepter. Her er jeg sikker på, at der gemmer sig mange muligheder for iværksættere i Odense og resten af landet, og det bliver spændende at følge i de kommende år”, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Som optakt til iværksætterugen inviterer det nye partnerskab til inspirationsmøde for alle interesserede aktører i iværksættermiljøet den 27. august på Stjerneskibet i Odense, hvor det bl.a. skal diskuteres hvordan iværksætterugen og festivalens event-arrangører kan være med til at genopbygge et stærkt økosystem for iværksætteri i Danmark og hjælpe iværksættere med at navigere i en tid hvor hele verden er i forandring og klimaudfordringerne stadig raser.  

Ligeledes afholder Global Entrepreneurship Week Denmark inspirationsmøder i henholdsvis København sammen med Dansk Erhverv den 31. august og i Aarhus sammen med Erhvervshus Midtjylland den 1. september. 

Om Danmarks Iværksætteruge

Det er 13. gang Danmarks Iværksætteruge afholdes i Danmark og er blevet til Danmarks største iværksætterfestival med mere end 200 events i hele landet. Ugen går også under det engelske navn Global Entrepreneurship Week Denmark, og er del af et globalt netværk, hvor mere end 170 lande afholder iværksætterugen verden over fra den 16. – 22. november 2020. Det er tredje år i træk, at Danmarks iværksætteruge sætter fokus på bæredygtighed. I 2018 var temaet Verdensmålene og for den kampagne blev Danmark nomineret til et af årets bedste kampagner blandt de 170 lande. Siden 2016 er det Dansk Iværksætter Forening der har drevet iværksætterugen med støtte fra Erhvervsstyrelsen og andre samarbejdspartnere.